Ladda ladda...

...fler bilder.

Kan ni kanske lista ut själva : )
I de här "plåt burkarna" stoppade de in ciggen så tändes den,
man fick inte ha med sig tändare in på området.
Sweden
Häftig, jag ger dom de!
Personen som tog bilden heter Wang och kommer från norra Kina, Xinjiang provinsen. Mycket trevlig man som hade en hel del sköna historier. Han har studerat på Yale, i Pakistan och i Peking...
Lyssnade till hans berättelser i 1.5 h medans vi väntade på mörkret : ) Han var intresserad av foto och ville plåta kinas paviljong upplyst, precis som jag.
Han tipsade om en Photo Market så nu kan vi köpa billiga objektiv Anna! : ) Han var tydlig med att det inte var fake produkter.
Vi sa hej då, "bytte" nummer, och ifall jag droppar in i nordvästra Kina framöver så bjuder han på middag.
Taskig "kvalle" men jag gillar vyn från Baren.
Kina rör inte klockan så nu är det -7h som gäller...ännu lite krångligare.
Såg att Melle sköt en fladder puck i ryllet senast...KUUL!!!  : ) Häng dom högt!
...å logga in (melle) på Skype nångång!
Hörs!

Klockan går snabbare i Kina

En kines upplever lika mycket förändring på 2,6 månader som en svensk gör på ett helt år. Det hävdar åtminstone Stephen Green, researchchef på Standard & Chartered Bank i Shanghai som jämfört tillväxttakten i 60 länder.


–Kan du föreställa dig hur det känns? ... Tänk dig de otänkbara löner dina ungar tjänar, takten de byter jobb och relationer, skyskraporna som växer upp på de bulldozade hyreskaserner där du själv växte upp, skriver Green.

Metoden han använt är att jämföra BNP-tillväxten i konstanta priser mellan 1980 och 2007 för ett sextiotal länder.

Enligt Stephen Greens modell har kineserna på sju år upplevt lika mycket utveckling som en svensk gjort sedan 1978. I snabbväxande asiatiska grannländer verkar dock hastigheten betydligt mindre svindlande – ett Koreaår motsvarar hela åtta kinesiska månader.

Det vore frestande att jämföra med hundår. Man brukar säga att ett år i en hunds liv motsvarar sju års utveckling för husse och matte.

Då bör påpekas att det också innebär att hunden dör snabbare. Det är ett öde som ibland även förutspås den kinesiska boomen. Men 30 år efter att Kina inledde sina ekonomiska reformer rusar utvecklingen glatt vidare.

Stephen Green påpekar att beräkning med Kinaår inte bör tas för allvarligt. Det finns problem med metoden – exempelvis framträder en hel del samhällsomvandlingar inte i BNP-siffror och skillnaden är stor mellan Shanghaiborna och en bonde i Gansuprovinsen.

–Men vi hoppas kunna hjälpa till att sätta siffror på den svindlande känsla du kan ha upplevt efter att ha flyttat till Kina, skriver Green i rapporten ”China Years: How many are you living?” från hösten 2007.

Han avslutar med att uppmana alla som vill uppleva ett Kinaår att lämna sömniga franska kuststäder – för i dessa städer skulle det innebära en väntan på 30 år.


Saxat ut E24.


World Expo Shanghai 2010

Äntligen! Ville bara ha det ur världen. Men nu efter mitt besök så är jag positivt överraskad.
Det var kul att gå runt på området bland alla kineser. För det var inte många utlänningar.
Gick inte in i så många paviljonger. Sveriges, Nepals, Australiens och Filipinernas : )
jo, San Marinos...ville kolla om de bjöd på Pizza. Nix!
Min tanke var att åka dit på eftermiddagen och få uppleva både dagsljus och kvällsmörker men tyvärr så blev det för segdraget så jag har bara en kvälls bild på Kinas paviljong att bjuda på. Men det får ni vänta på tills imon...e trött på att ladda upp bilder...ska även dela med mig av mitt möte med en sjysst man från norra kina som jag mötte när jag var på väg ut från området.
Go Natt!
Hong Kong & Macao (Kinas Las Vegas)
Qatar
Pakistan
United Arab emirates
Världens längsta kö till något
?
Nepal
Maffigt (ingen paviljong)
Taiwan
Philippines
fortsättning följer...

Fin rundan..

Området heter The Bund, eller "Bunden" som svenskarna kallar det. Vi är alltså på västra sidan av Huangpu River.

På andra sidan floden ligger området Pudong. Det är området som ska vara världens finansiella centrum 2020! Då får dom ligga i...men visst finns det potential.
Vår lägenhet ligger väster om floden, likaså city. Man är i stort sett inte på andra sidan där jätte skraporna ligger.
Jo, min runda idag bestod alltså av cykling längs med floden...fotade lite och ber om ursäkt för riktigt taskig kvalite och lite halv roliga bilder...batteriet räckte bara till ett par 2 sek intervaller...så jag fick stressa varje gång jag slog på kameran.
Varsågoda!

Här var det lyxbutiker



I den här byggnaden byter Guldet ägare



Jag, i ganska nyklippt kines frisyr för 30.- NÄ, jag tog den dyra, 68.-
Då fick man en frisör som hade klippt en person tidigare i sin karriär : ) skojar!



Ett gäng banker på rad. Fräscht!




Ingen aning om vad det här är för en byggnad. Står det inte vakter uppe vid flaggorna?
Ser ut så, inget jag tänkte på när jag var där.






Där är jag, inne i butiken med min cykel.





Det här är...(nu har jag gått över till mobil kamera)
...som beskrivs här i mitten. (tror jag)
Hemma och käkar pankakor.

Kyligt

På två dagar gick det från 20-23 grader till 13-16 grader...brrr.

Var på Fake marknaden igår och skulle ladda upp med kläder och skor inför vintern men blev kräsen så det blev bara inköp som ska skickas hem till familjen.
Inget nytt, plugg, jagar städtanter som inte kommer på rätt dagar.
Hämtade en skjorta nyligen hos skräddaren, blev bra. Skulle vilja beställa en kostym men det känns som att man måste lägga ner lite tid på de...kanske senare.
Bengan och Lotta åker till Peking om 2 veckor och jag tror att vi, av slumpen, kommer vara där samtidigt under ett dygn innan jag åker tillbaka till Shanghai. Vore trevligt att träffa!
Rastlös! Får inte in mer i skallen så en runda på cykeln till ett nytt område som ska utforskas passar bra nu.
Hörs!
Så här ser det ut precis nu; onsdagen 27 oktober kl. 11.50

Skitväder

Riktigt grått och trist ute idag (lördag). Det ska visst fortsätta i den stilen ett par dagar. Passar mig ganska bra iof. Har 3 tentor om två veckor så får fokusera på studier fram tills dess.

Antons flickvän kommer ikväll så då får jag ännu mer tid över för studier.
Måste planera in ett besök på Världsutställningen (Expo) innan det slår igen sista oktober...de som besökt Expo ger tummen ner men det är väl en sån där måste grej att se. De hade 1 miljon besökare förra söndagen : ) Trångt med andra ord!
Ska nöta lite mer kinesiska sen blir det den klassiska "må bra rundan" 1 timmes gym och sen räksallad och pasta köttfärssås för en tjuga.
Jo, såg en redig smäll igår...det var 2 äldre snubbar på moped som krockade. Plus en stackars Pudel som var passagerare. De låg i en hög, som vanligt ingen som brydde sig om dem, efter ett tag när chocken lagt sig blev den ena killen helt tokig på den andre...de verkade klara sig förutom lite ont i huvudet...sen kommer det en MC polis som man tycker borde stannat och kollat läget. Men nää, han tittar åt ett annat håll och glider iväg : )
Undrar hur många det omkommer per vecka...?
Hörs!

Maaaaaaaat!

Det blir mycket mat här i Shanghai. Jag är dock dålig på att testa nytt. Men ikväll fick jag känna på ett gris öra.
Vi pekade på en maträtt vi trodde var kyckling...men de visade sig vara nöf nöf öra. Valde att spotta ut och ställa den tallriken åt sidan.
Vi rumskompisar gick till Brasilian Stek House tidigare i veckan. Helt ok! Mycket kött som ni hör på namnet.
Sitter och funderar på vart jag ska ta min familj till för matställen..får lura på det!
Har bokat Philipinerna nu och visumet är ändrat så vi kommer in i Kina igen när vi skall tillbaka. Nu är det bara hotell och Annas visum som ska fixas så är allt klart inför beachen i januari : )
Peking är också bokat, följer med Davve och morsan dit ett par dagar. Känns som ett måste att se allt som finns där. De kommer och hälsar på mig 4 nov...snart med andra ord.
Gris öra
Brasilian Steak House
På med servetten, de bjöds på lamm, nöt, fläsk, korv, revben, kyckling och fler lite skumma saker.

Heldag med tennis

Värmen kämpar sig kvar. Kom precis hem från en skön, 23 gradig, runda på cykeln. Ska träffa en snubbe i Crystal Tower imon och ville bara se vart det var, därav cykel rundan.

Kom hem hel den här gången me´...vissa säger "ordnat kaos" om trafiken...jag säger åt helvete, ha ha. Men kul!
Nedan följer bilder från tennisen..
Entren
Arenan
Andy Murray (som tillslut vann turneringen) spöar Zdonga (fransman) tempofattig match...
Nästa match: Novak Djokovic spöade...ja, glömt vem..rolig match!
Erik & Roger
Jag testar ett tennis rack storlek XXXXL. Förvånansvärt lätt!
Roger Federer. Makalöst bra!
Robin Söderling. Kass!
Fin arena, en flyplats i närheten så det flög förbi ett flyg var fjärde minut.
Ja ja, kvälls mat och massage coming up...
Tja!

Shanghai Masters

Efter ett par halv slöa dagar åkte vi ut till tennis arenan utanför stan för att se på tennis eliten. Vi köpte en biljett som gällde alla 4 kvartsfinaler. Höjdpunkterna var Andy Murray, Novak Djokovic, Söderling och Federer.

De tre första matcherna var riktigt bra med Djokovic i täten. Hyggligt tempo : )
Sen väntade vi givetvis spänt på kvällsmatchen, Söderling vs. Federer. Häftig arena med allt ljus och öppen utan tak...flygplatsen ligger nära så var femte minut kom ett plan flygandes precis över arenan.
Matchen var en flopp...6-1 6-1 till Federer. Inte ett misstag från hans sida, han var grym!
Kommer bilder senare idag...nu ska jag iväg och hämta 2 skjortor hos skräddaren : )

10 Oktober...tiden går fort...

Besökte en annan Fake Market än den jag brukar åka till...inte riktigt lika rolig...så efter en stund åkte jag bort till mina "kompisar" på den hederliga fusk marknaden. Skönt för dom behöver man inte pruta med längre. Där har man sitt pris för Pikeer, jackor, skor mm.
Polisen var på besök idag så det var full fart på försäljarna : ) Det var visst vissa märken polisen var ute efter, testade en väst som hon var tvungen att gömma undan helt plötsligt, och så länge det var västerlänningar i butiken så brukar polisen inte gå in där och rota : ), berättade de.
Iaf så köpte jag en brun Canada Goose väst, 2 vinterjackor (fjällräven till mig och Peak till Davve) en vit långarmad F. Perry, allt för 650.- Förbereder för vintern.
Dax att fortsätta med kinesläxan...springer runt en städare här med sin dotter, känner sig lite halvdum när man sitter här och de kämpar. Bad om hjälp med läxan vilket dom tyckte va kul : )
Hörs!

Ett par timmar i parken

Mina rumskompisar är mer aktiva på natten än på förmiddagarna så jag brukar dra iväg på egna lite mindre utflykter.

Idag packade jag väskan med dator och kines litteratur och tog tunnelbanan till andra sidan floden. En resa på 10 min. Där, på andra sidan, finns det en lite mindre konstgjord park som jag ville kolla in.
Lyckades beställa en kaffe på kinesiska som jag smuttade på samtidigt som jag försökte lära mig lite nya glosor. Lugnt och skönt. Sen avbröts lugnet av en kille som satte sig jämte mig och gjorde V-tecknet. Dax för foto : )
Tycker det är roligt! Har bara hänt 3 gånger så det händer inte så ofta.
Som vanligt så blir det lite text och mycket bilder : ) Nu ska vi på bio. Hej!
Glasskulptur nere i tunnelbanan.
Många som åkte runt i golfbilar. Så stort va det inte! : )
Ett fik under seglet.
Massor med stora fiskar i vattnet.

Inne i Akvariet, bokstavligen talat.

Den här delen av akvariet var häftig. Man gick som rakt igenom akvariet.

Rulltrappa ner i akvariet.
En fet haj.
Missade denna sköna sköldpadda. En riktig mys padda som gled runt i vattnet. Batteriet tog slut därav taskig bild.
Lite annat smått och gott.

På väg till Shanghai Aquarium!

Kände att det var dax att aktivera oss så vi åkte till Shanghai Aquarium. Sett häftigare fiskar men det var kul att se.

En pool full med ankor var väldigt populärt bland kineserna, såg ut som Munksjön : )
Nedan följer bildspel...
På väg dit med taxi
World Financial Tower
Pearl Tower

Tog en båttur på Huangpu River nedanför oss..gillar Shanghai.

Ser att bilderna är suddiga, skyller på han som styrde båten : )

Kan bli en bra dag det här..

Klockan är nio och jogging rundan är avklarad. Man får passa på tidigt på dagen när det är lite mindre rörelse på stan. Nu har jag iofs bara joggat 2 ggr : )

Köpte gymkort i veckan, hann träna en gång innan de stängde 3 dagar för "National Day". Men med den träningsvärken jag drog på mig hade jag inte kunnat gå och träna ändå. Fint Fitness Centre, ett par våningar med bassäng, tennisbanor (varav en på taket), badminton, golfsimulator mm.
Räknade till 8 gymkillar inne på gymmet senast...hur många personliga tränare tror ni det var där? - 14st!
Snart ska jag ut och cykla, Annas kompis Ingrid ska visa mig runt lite. Perfekt dag för det då värmen är tillbaka efter 2-3 dagar regn/mulet. Kan nog vara en 23-24 grader. Härligt med frost där hemma va? : D
Hörs!

Funkar inte att vara kräsen i det här landet!

Besökte en större matvarubutik idag för att köpa lite ordentlig mat att frysa in. Blev sådär sugen när man kom till köttdisken : )

Wellpapp

Det här är en vanlig syn...tror de får bra med pengar för "wellen".

Japansk Teppanyaki Restaurang

Vi tre som bor ihop!
Grillad Banan.

Inflyttningsfest

En del av gänget på vår inflyttningsfest förra fredagen.